Öncesinde günlük panellerle başlayan Hasat Günleri’ne, sonrasında Hasat Şenlikleri'ne dönüşen organizasyona 2000 yılında, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı rahmetli Ziya Şensal Başkan zamanında dâhil oldum. Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu ile Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği’ndeki görevlerim nedeniyle, 2013 yılında Rahmi Gencer Başkan’ın döneminin bitimine kadar desteğim aralıksız sürdü.
Önceleri gösterişsiz ve alçakgönüllü başlayan organizasyon, kamuoyu ilgisinin artmasıyla bizlere daha iddialı programları uygulama cesareti verdi. Hasat Günleri, her yıl zeytinyağı sektöründe yaşanan bir sorunun üzerine giderek gündemi belirlemeye başladı. Toplantılara sektörün ileri gelen isimleri, devlet üst düzey bürokratları ile yazılı ve görsel basının en ünlü gazetecileri katıldı. Köşelerinde, TV programlarında, hasat sırasında ve sonrasında konuyu işleyerek zeytinyağı kullanımının artmasına ve güzel Ayvalık’ımızın tanıtımına katkı sağladılar. Organizasyona dâhil olan herkes cansiperane bir şekilde ellerini taşın altına koydu. Tamamen amatör bir çalışma yapılıyordu; buna rağmen hiçbir hata, herhangi bir aksama yaşanmıyordu. Katılım sağlayan herkes bizlere, bu kadar düzgün işleyen organizasyonu yapan şirketin adını soruyor ve “şirket yok, kendimiz yapıyoruz” deyince inanamıyor, şaşırıyorlardı. Ana hedef zeytinyağı olmasına rağmen Ayvalık aşkıyla dolu halkımızın her kesimi katkıda bulunmaya can atıyordu. Ayvalıklılar, Cumhuriyet Alanına kurulan zeytinyağı pazarına ses çıkarmak bir yana katılım sağlıyor, lokantalarımız en güzel yemeklerini destek fiyatlarıyla hazırlıyor ve otellerimiz odalarını bazen bedelsiz, bazen indirimle misafirlerimize açıyorlardı. Hasat kapanışı ise zeytinyağı sektörüyle ilişkisi olmayan Ümit ve Cem Boyner’in, evinde verdikleri yemekli, içkili, müzikli muhteşem bir parti ile son buluyordu.
Bu organizasyon sayesinde neleri başarmadık ki!
*Zeytinyağına ilk devlet desteği olan 40c/kg alındı.
*Altın ve diğer madencilerin zeytin ağaçlarımıza kıyım yapması önlendi.
*Zeytinyağına ilk Coğrafi İşaret alımına destek oldu.
*Midilli Ticaret Odası'nın katılımıyla aramızdaki dostluk köprüsünü sağlamlaştırıldı.
*Zeytinyağı ithalatçısı ülkelerin sektör temsilcileri davet edilerek yerli üreticilerle buluşturuldu.
*Ünlü doktorlarımız konuşmacı yapılarak zeytinyağının sağlığa olan faydası tüketiciye ulaştırıldı.
*Lobi yaparak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin kurulması sağlandı.
Bunlar, ilk aklıma gelenler…
Bizlerden sonra bayrağı devralanlar, yasaklı pandemi dönemi dışında her yıl geleneksel Hasat Şenliğimizi yapmaya devam ettiler.
Bütün bu yıllar boyunca Belediyemizin ve Ziraat Odamızın desteği hep arkamızda oldu. Zaten her başarının arkasında bir ideal, bir hedef için ilgili tüm kurumların yardımlaşması yatar.
Dünyaca kabul gören Ayvalık zeytinyağımıza ve eşsiz güzellikteki kentimize çok yararı olan bu organizasyonun yapılmasında, başlangıcından Cumhuriyetimizin 100. yılına gelene kadar emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, kaybettiğimiz dostlara rahmet diliyorum. Saygılarımla...
Comments